dinsdag 29 september 2009

Last Love Opening

Afgelopen donderdag was het zover: de presentatie van het kunstwerk Last Love tijdens de "UGD in beweging" dag van UWV.
Voor dit kunstwerk hebben de medewerkers van UGD die meededen aan het stoppen met roken programma hun sigaretttenpeuken ingeleverd, die ik heb verwerkt tot een kunstwerk.
Ik heb op het podium iets over het werk verteld, en de de reacties waren erg positief.
Het kunstwerk is in de vorm van een klauw bestaande uit hartjes met sigarettenpeuken. Deze klauw of hand grijpt naar een rood en gezond hartje, zonder peuken en vrij van verslaving. Uit dit hartje komen dan weer drie kleine hartjes, die transparant zijn en als een soort gedachtenwolkjes naar boven vliegen. De drie kleine hartjes staan voor UGD, een onderdeel van het veel grotere UWV. De klauw of hand heeft ook de vorm van een U, een W en en V. Ik heb voor een organische vorm gekozen, zodat er meerdere interpretaties van het werk mogelijk zijn.
De hartjes zelf zijn ontstaan uit het idee dat roken een liefde is, waar mensen moeilijk afstand van kunnen nemen. Mensen zien de sigaret vaak als hun kameraad in goede en slechte tijden. Een vriend die heel erg slecht voor je is. Roken is een uitstervende gewoonte. Over 100 jaar rookt er waarschijnlijk niemand meer. Jongeren roken steeds minder, en in openbare gelegenheden mag je al niet meer roeken. Ik heb daarom voor de hartjes vorm gekozen, in de zin van een laatste liefde, een uitstervende liefde. En de substantie waarin het gegoten is, lijkt op een ijsblokje, als een soort relikwie van vroeger, uit de ijstijd.
Graag wil ik alle rokers en inmiddels niet-meer-rokers nog bedanken voor het meehelpen aan dit kunstwerk, en ik wens ze nog heel veel succes!

1 opmerking:

 1. cHuck de buurman tussen de bogen10 november 2009 om 15:00

  Cool om te zien hoe het is geworden!
  Is uiteindelijk dus goed gekomen met het 3d model?!

  ik vind nog steeds dat je hier een commercieel ding van moet maken..
  absoluut dat mensen het cool zullen vinden om hun laatste peukje in een sleutelhanger aan hun bos te hebben!

  groet.cHuck

  BeantwoordenVerwijderen