vrijdag 28 maart 2014

Twitterende Straatvogels

Laatst was ik op bezoek bij Sonja, een vrouw die dakloos is geweest en nu in een woning van het Leger des Heils woont. Ik moest een foto van haar maken voor MUG Magazine. Het artikel ging over daklozen of voormalig daklozen die een smartphone hadden gekregen om te twitteren over straatproblematiek. Het project heet Twitterende Straatvogels. Vaak maak je je onbewust een voorstelling van hoe iemand er uit ziet, als een afspraak hebt.  Ik sprak met een hele drukke, gestreste vrouw aan de telefoon met een Amsterdams accent. Echt een vouw van de straat, stelde ik mij zo voor, met een doorleefd gezicht, iemand die veel heeft meegemaakt. Wanneer ik haar ontmoet zie ik een hele mooie vrouw, verzorgd en ze ziet er totaal niet uit als iemand van 48. Ze heeft wel heel veel meegemaakt, maar staat ontzettend positief in het leven. Ik krijg een kopje thee en we kletsen over haar opleiding, rondleidingen die ze geeft voor Amsterdam Underground, en het twitteren. "Achter elke dakloze zit een verhaal" , zegt ze. En zo is het maar net.
Sonja geeft rondleidingen van Amsterdam Underground, en volgt een opleiding tot ervaringsdeskundige om anderen te helpen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten